Repunerea în dreptul de a conduce vehicule

   În articolul anterior plasat pe blog, am pus în discuție situațiile când un conducător auto  poate fi privat de dreptul de a conduce vehicule.

  Astăzi analizăm în ce condiții conducătorul auto poate fi repus în dreptul de a conduce vehicule, dacă a fost privat de acest drept.

   Codul contravențional stabilește la art. 429 alin.(7) ”în cazul unei contravenţii pentru care se prevede sancţiunea privării de dreptul de a conduce vehicule, agentul constatator ridică permisul de conducere până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti asupra cauzei, eliberând conducătorului vehiculului un permis de conducere provizoriu”.

  Prin urmare, ori de câte ori, contravenția comisă impune și/sau aplicarea sancțiunii privarea de dreptul de a conduce vehicule, agentul constatator va ridica permisul de conducere și va elibera conducătorului auto unul provizoriu, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești, care să stabilească că conducătorul auto este lipsit de dreptul de a conduce vehicule. În această situație, după pronunțarea hotărârii judecătorești, permisul de conducere provizoriu rămâne la conducătorul auto, dar atenție din moment ce intră în vigoare hotărârea judecătorească, respectiv este definitivă și irevocabilă, sunteți obligat să vă conformați prevederilor hotărârii, respectiv nu aveți dreptul de a conduce vehicule. În caz contrar persoana riscă să fie amendată. 

  Codul contravențional stabilește la art. 231 alin.(3) ”conducerea vehiculului de către o persoană privată de dreptul de a conduce vehicule se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale”. 
   
  De asemenea orice conducător auto trebuie să fie atent cui încredințează vehicolul, deoarece ”predarea conducerii vehiculului către o persoană care nu are permis de conducere sau dovada înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului (cu excepţia instruirii, în prezenţa instructorului), care este privată de dreptul de a conduce vehicule sau care are permis de conducere de o categorie necorespunzătoare se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, iar din 16 martie 2017 sancțiunea va fi amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. (art. 231 alin.(4) Cod contravențional).

  Ulterior după scurgerea termenului de privare de dreptul de a conduce, urmează ca conducătorul auto să fie repus în dreptul de a conduce. Acesta urmează să se adreseze instituției în care activează agentul constatator care a participat pe cauza dată cu actul de identitate și copia acestuia, pentru a i se elibera permisul de conducere. 

   În situația în care persoana a fost privată de dreptul de a conduce vehicule în legătură cu conducerea în stare de ebrietate, pe lângă actul de identitate și copia acestuia se vor prezenta adeverinţa medicală a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obţinerea permisului de conducere (Formularul nr.083/e). Adeverinţa medicală pentru persoanele care au fost private de dreptul de a conduce autovehicule din cauza conducerii în stare de ebrietate necesită va fi datată cu cel mult 30 de zile calendaristice înaintea expirării termenului de privare, de asemenea se va prezenta și dovada frecventării cursului de instruire antialcoolică/antidrog, în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.1434 din 7 noiembrie 2002 „Cu privire la măsurile de prevenire a conducerii mijloacelor de transport în stare de ebrietate.


  Pentru orice alte întrebări sau sugestii nu ezitați să ne scrieți sau contactați și atenție sporită la trafic!


S-ar putea sa-ti placa și

1 comentarii

  1. Multumesc p/u informatie. De unde pot lua dovada frecventării cursului de instruire antialcoolică/antidrog?

    RăspundețiȘtergere