Tot ce trebuie să știi despre geamurile umbrite ale autovehiculului


Vă informăm că este interzisă exploatarea automobilelor care au parbrizul și portierele din față umbrite, sau, dacă pe acestea sunt aplicate diferite obiecte care diminuează câmpul vizual al conducătorului auto. 
În continuare discutăm despre nivelul de transparenţă a geamurilor vehiculelor. Deci conform prevederilor legale actuale, se consideră geamuri umbrite dacă aparatul depistează o depăşire a limitei de 73% pentru parbriz şi 68% pentru geamurile portierelor din faţă. Vă informăm că pentru geamurile portierelor spate şi lunetă nu există o astfel de limită. Măsurarea geamurilor autovehiculului se realizează cu ajutorul unui aparat foto-optic de model Lux IS-2, stabilit conform Ordinului nr. 112 din 24 iunie 2014 a Ministerului Economiei, cu privire la aprobarea în calitate de reglementare de metrologie legală a procedurii de măsurare legală – „Sistemul Naţional de Metrologie”.
Potrivit pct. 122 (6) lit.e) al Regulamentului circulației rutiere ”Este interzisă exploatarea vehiculelor în cazurile în care sînt depistate devieri de la normativele tehnice şi ecologice: parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă sînt umbrite ori pe acestea sînt amplasate diferite obiecte, care diminuează cîmpul vizual al conducătorului.
Pentru conducerea unui automobil cu geamurile umbrite, legislația Republicii Moldova prevede răspundere contravențională stabilită în art. 228 alin. (7) ”Exploatarea vehiculelor cu parbrizul sau cu suprafețele de geam ale portierelor din față umbrite ori pe care sînt amplasate diferite obiecte, care diminuează cîmpul vizual al conducătorului, contrar prevederilor Regulamentului circulației rutiere,  se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1200 lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Excepția este stabilită doar pentru maşinile primelor persoane în stat, ale lucrătorilor operativi şi ale Serviciului Pază şi Protecţie de Stat, care au permisiunea să circule cu geamurile umbrite integral.


S-ar putea sa-ti placa și

0 comentarii