Ce riști pentru furtul porților de Sfântul Andrei?


În seara de 12 spre 13 decembrie, în Republica Moldova, sărbătorim și urmăm obiceiuri pentru a celebra Sfântul Andrei.

În toată această poveste Andrei este un personaj mitologic, ce s-a suprapus peste ani cu Sfântul Apostol Andrei – o divinitate din religia creştină, acesta fiind primul trimis al Domnului. Se consideră că Sfântul Andrei este protectorul lupilor, strigoilor şi a altor creaturi imaginare, prin urmare oamenii trebuie să respecte divinitatea Sfântului Andrei pentru a fi protejaţi.Tradiţiile de Sfântul Andrei sunt variate și multiple, poate nici o altă sărbătoare nu este așa plină de simboluri ca aceasta. Fetele nemăritate în seara de Sfântul Andrei îşi pot afla ursitul prin diferite ritualuri lăsate din strămoşi. O altă tradiție interesantă și simbolică este scoaterea porților de către flăcăi în acele gospodării unde sunt fete frumoase de măritat.

Respectiv tinerii se înarmează cu instrumente speciale cu această ocazie, pentru a putea scoate porţile chiar şi încuiate. Dacă unii tineri fac acest gest frumos, urmînd ca în dimineața zilei următoare să returneze poarta și chiar să o instaleze înapoi, alţi tineri întrec măsura glumei şi cauzează pagube proprietarilor semnificative, ce se soldează cu distrugerea porților sau în general imposibilitatea de a mai fi găsite.

Până unde ajungem de Sfântul Andrei cu tradițiile?! Și ce riscăm dacă transformăm o tradiție în obrăznicie sau o sustragere de bunuri urmărind scopul de înavuțire personală?

La modul practic scoaterea porților în noaptea de Sfântul Andrei nu este altceva decât o sustragere pe ascuns a bunurilor altei persoane, de cele mai deseori ori săvîrșită de două sau mai multe persoane, chiar dacă la prima vedere se poate califica ca și un furt veritabil cu implicație penală, totuși pornind de la faptul că pentru calificarea unui furt este necesar ca vinovăția făptuitorului/făptuitorilor să se manifeste sub formă de intenție directă și obligatoriu cu prezența scopului de cupiditate (de înavuțire).

Deci scopul de înavuțire/îmbogățire reprezintă anticiparea în conştiinţa făptuitorului a stăpânirii sale definitive asupra bunurilor luate, când el va avea posibilitatea de a poseda, a folosi de aceste bunuri ca şi cum ele ar fi ale lui proprii. Lipsa acestui scop o poate atesta dorința făptuitorului de a restitui ulterior bunurile luate  victimei.

Urmarea tradiției de Sfântul Andrei în esență nu va urmări sancționarea penală sau contravențională, în cazul în care intențiile noastre sunt doar de a aduce un omagiu acestei sărbători așa cum ne-au transmis strămoșii datina. Totuși scoaterea porților de Sfântul Andrei poate atrage pînă la urmă aplicarea cel puțin a unei răspunderii delictuale, mai simplu spus dacă acţionăm cu vinovăţie faţă de o altă persoană cu încălcarea legii și îi cauzăm un prejudiciu, putem fi obligați să reparăm acest prejudiciu concretizat în distrugerea/ deteriorarea porții.

Multe interpretări și încadrări juridice oferă datina Sfântului Andrei de scoatere a porților gospodăriilor, ce au fete frumoase și nemăritate, cel mai important este totuși să acționăm cu bun simț și cu respectarea legii.

Deci atenție păstrarea datinei de scoatere a porților de sărbătoarea Sfântului Andrei cumulată de intenția bună și frumoasă rezultată cu întoarcerea porții nedeteriorată, nu este sancționată!

Sincere felicitări tuturor celor ce poartă numele Andrei, Andreea!
Poza preluată de pe portalul http://diez.md


S-ar putea sa-ti placa și

0 comentarii