Care zile sunt libere în anul 2019? Ce trebuie să cunoști în calitate de salariat?


În anul 2019 pe lîngă 28 de zile din concediu de odihnă anual prevăzute de Codul Muncii, salariații  vor beneficia și de o serie de alte zile libere, nelucrătoare. Iar dacă muncești în domeniul învățămîntului, ocrotirii sănătății, serviciului public durata concediului de odihnă anual este și mai mare, deci mai multe zile libere.

Revenind la zilele libere legale în 2019, în primul rînd nelucrătoare sunt declarate:

  • 1 ianuarie – Anul Nou;
  • 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
  • 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
  • prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
  • ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
  • 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
  • 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
  • 27 august – Ziua Independenţei;
  • 31 august – sărbătoarea ”Limba noastră”;
  • 25 decembrie – Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
  • ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.

Astfel că cele 28 de zile de concediu de odihnă minimale, însumate cu 13 zile declarate nelucrătoare potrivit legislației, deci la moment se prevăd cel puțin 41 de zile libere și să nu uităm și de cele 3 zile, deja declarate de Guvern drept libere cu recuprare, data de 30 aprilie 2019, 10 mai 2019, 26 august 2019. 

Mai subliniem că, pe parcursul anului am putea să mai avem surprize plăcute în materie de zile libere, fiindcă autoritățile ar putea să mai completeze numărul de zile libere cu recuperare.

Vorbind despre zilele suplimentare nelucrătoare, vom pune în discuție cîteva perioade ale anului, în care vă veți putea bucura de vacanțe generoase.

Prima vacanță fiind la sfîrșitul lunii aprilie - începutul lunii mai a anului 2019. Astfel că, luînd în considerare că în anul 2019, Paștele va fi sărbătorit pe final de aprilie, prin urmare prima și a doua zi de Paște sunt zile nelucrătoare, deci data de 28 aprilie și data de 29 aprilie vor fi libere, iar ziua de 30 aprilie iarăși liberă, conform decizie Guvernului, va fi recuperată în data de 13 aprilie. Exact următoare zi fiind prima zi a lunii mai, deci 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii, zi declarată nelucrătoare. Dupa care ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor), deci data de 06 mai 2019, iarăși va fi liberă, fiind zi nelucrătoare conform Codului Muncii. În aceeași săptămînă vom sărbători și ziua de 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei. Guvernul a anunțat că 10 mai va fi zi liberă cu recuperare.

O altă vacanță generoasă va fi la sfârșitul lunii august a anului 2019. Astfel, în perioada 24 august – 1 septembrie, în intervalul de nouă zile, doar trei vor fi lucrătoare, 28, 29 și 30 august. Guvernul a anunțat că 26 august va fi zi liberă cu recuperare.

Gestionați eficient și petreceți cît mai frumos timpul dvs de odihnă!




S-ar putea sa-ti placa și

0 comentarii