Procesul - verbal de contravenție nu va mai putea fi anulat atît de ușor


Curtea Constituțională a anticipat un pic modificările ce intră în vigoare la Codul Contravențional și s-a pronunțat la data de 29 noiembrie 2018 asupra neconstituționalității textului art. 445 Cod contravențional, ce privește nulitatea absolută a procesului-verbal contravențional pe motivul neconsemnării tuturor datelor și faptelor.
Modificările care intră în vigoare din 09 decembrie 2018 ce țin de nulitatea procesului-verbal prevăd mai puține temeiuri de anulare a procesului-verbal cu privire la contravenție.
Potrivit modificării, nulitatea absolută a procesului-verbal este atrasă în cazul neconsemnării în acesta a mențiunilor privind:

  1. numele, prenumele și funcția agentului constatator,
  2. numele, prenumele, data (ziua, luna, anul) întocmirii procesului-verbal,
  3. seria și numărul actului de identitate și numărul de identificare personal (IDNP) sau datele de identificare din buletinul de identitate provizoriu ale făptuitorului care renunţă la numărul de identificare personal şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei, iar în cazul persoanei juridice – lipsa denumirii și a sediului acesteia,
  4. circumstanţele comiterii şi încadrării juridice a faptei contravenţionale săvîrșite și a data comiterii acesteia
  5. semnătura agentului constatator sau a martorului asistent, în cazul refuzului contravenientului de a semna.

Noile prevederi mai stabilesc că alte încălcări ale art. 443 sau ale altor norme imperative din Codul contravențional, pot să ducă la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenție doar în cazul în care acestea afectează în mod esențial fondul cauzei.
Până la intrarea în vigoare a legii contravenționale, instanțele de judecată trebuie să constate, în fiecare caz particular, dacă lipsa unei mențiuni în procesul-verbal nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de constatare a contravenției sau dacă aceasta poate fi acoperită (confirmată) de către instanța de judecată.


S-ar putea sa-ti placa și

0 comentarii