Ce putem datora suplimentar la restituirea unui împrumut?


În cazul în care se împrumută o anumită sumă de bani, de cele mai dese ori părțile stabilesc un termen sau o dată concretă pentru restituirea împrumutului. Astfel pe lîngă suma împrumutului deseori putem fi obligați și la achitarea unor alte sume legate de împrumutul contractat.

Astfel putem achita pe lîngă suma împrumutului – dobînda contractuală, care se stabilește de părți pentru utilizarea împrumutului, iar potrivit modificărilor din 01 martie 2019 părților contractului de împrumut pot să stipuleze dobânda nu doar în bani, ci și în alte prestații.  

O altă sumă ce poate fi achitată suplimentar la restituirea unui împrumut este penalitatea sau mai numită clauză penală, aceasta este o prevedere contractuală, prin care părţile stabilesc de comun acord anticipat, la momentul semnării contractului de împrumut sau recipisei cuantumul despăgubirilor ce vor fi datorate în cazul neîndeplinirii obligației de restituire în termen a împrumutului, cel mai des se fixează în cota procentuală, spre exemplu – penalitatea va constitui 0,1% din suma împrumutului pentru fiecare zi de întîrziere.

O altă sumă ce poate fi achitată suplimentar la restituirea unui împrumut este dobînda de întîrziere (dobînda legală) - suma de bani ce se achită suplimentar la restituirea împrumutului în cazul în care întîrziem să restituim împrumutul la data stabilită în contractul de împrumut sau recipisă și calculul acesteia se efectuează în dependență de rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei.

Ce privește încasarea dobînzilor de întîrziere și a penalităților, până la operarea modificărilor Codului civil, deci pînă la 01 martie 2019 creditorul, deci împrumutătorul era în drept să încaseze de la debitorul, deci împrumutatul său dobânzile de întârziere, precum și penalitățile de întârziere contractuale în mod cumulativ (atenție pentru penalități fiind luată în calcul termenul de prescripție de 6 luni). Însă în contextul modificărilor noi, împrumutătorul nu mai are posibilitatea să le încaseze în mod cumulativ, ci la alegere fie dobînda de întîrziere sau penalitatea.

Legea mai oferă împrumutătorului posibilitatea de a cere despăgubiri în partea neacoperită de dobânda de întârziere. Deci dacă el consideră că prin întîrzierea de a restitui împrumutul i-ați cauzat un prejudiciu mai mare și îl poate demonstra, suplimentar poate solicita și partea de sumă ce nu acoperă dobînda de întîrziere.

Iar împrumuturile de consum contractate de la organizații de creditare bancare și nebancare pot implica și achitarea unei serii de comisioane.


S-ar putea sa-ti placa și

0 comentarii