Ce trebuie să cunoaștem despre geamurile umbrite la autovehicol


Geamurile umbrite sunt un subiect frecvent și o sursă de dispută între șoferii de autovehicule și agenții constatatori, pentru a aduce claritate menționăm că prin ORDINul nr. 112 din  24.06.2014 cu privire la aprobarea în calitate de reglementare de metrologie legală – procedură de măsurare legală este aprobată în calitate de reglementare de metrologie legală – procedură de măsurare legală:
- PML 5-01:2014 „Sistemul Naţional de Metrologie. Măsurarea transmitanţei luminii prin sticlele mijloacelor de transport”
Respectiv pentru a documenta contravenția, agentul constatator este obligat să dețină un aparat special modelul afișat mai jos și să facă măsurările cu aparatul de model mai jos, pe ecranul aparatului se afișează datele în felul următor.

1- numărul de înregistrare a mijlocului de transport;
2- coeficientul transmitanţei luminii prin sticle (%);
3- data, ora;
4- tipul sticlei (parbriz, laterală).
Potrivit pct. 26 al anexei din ordinul nr. 112 din  24.06.2014 cu privire la aprobarea în calitate de reglementare de metrologie legală – procedură de măsurare legală la stabilirea coeficientului transmitanţei luminii prin sticle ce constituie contravenţie se va avea în vedere eroarea tolerată a aparatului foto-optic (de regulă ±2%).
75% - 2% = 73% prin prabriz;
70% - 2% = 68% prin suprafeţele de geam ale portierelor din faţă.

Deci se consideră geamuri umbrite şi motiv pentru contravenţie dacă aparatul prezintă o depăşire a limitei de 73% pentru parbriz şi 68% pentru geamurile portierelor din faţă. Pentru geamurile portierelor spate nu există o astfel de limită.



S-ar putea sa-ti placa și

0 comentarii